Kako izabrati električni bicikl?

Prilikom odabira električnog bicikla razmislite:

  1. Za koju svrhu kupujete E-bike?
  2. Koliko često i na kolike udaljenosti putujete?
  3. Da li vam je potreban okvir s posebnim karakteristikama (npr. sklapanje ili niskog okvira)
  4. Koliko novca želite uložiti u E-bike?
  5. Dostupnost rezervnih dijelova i nakon više godina

Nudimo nekoliko vrsta električnih bicikala od kojih svaki ima različite karakteristike i namjene:

Gradski – dizajnirani za vožnju po asfaltiranim putevima, ne mogu se sklopiti, opremljeni su multi- speed hub ili običnim mijenjačem. Opremljeni su reflektorima, svjetlima, blatobranima i nosačima tereta. Neki modeli imaju niske okvire za osobe sa ograničenom pokretljivošću. Bicikli su dostupni sa prednjim ili stražnjim i srednjim pogonom sa veličinom kotača od 26” ili 28”. Link za GRADSKE BICIKLE

Brdski (Mountain) – ako ste često u šumi ili na ne asfaltiranom terenu onda ne možete pogriješiti s brdskim biciklom (Mountain bike). Široke gume, dobar ovjes/amortizeri i kočnice osiguravaju sigurnu vožnju čak i u teškim uvjetima. U ponudi su bicikli koju su opremljeni trostrukim prednjim lančanim mijenjačem od kojih svi imaju amortizirane prednje vilice. Link za BRDSKE BICIKLE

Cross – Ako želite voziti lagano ili sportski na asfaltiranim površinama ali i da imate mogućnost vožnje po laganom terenu bez asfalta onda biste trebali razmisliti o kupnji Cross bicikla. To je varijanta bicikla koji spaja sportsku vožnju (kao na Mountain bike-brdskom biciklu) s komfornom vožnjom bez umora i na dužim vožnjama. Na biciklu sjedite više uspravno nego na brdskom biciklu. Gume su uže i pružaju manji otpor kod vožnje. Bicikl nema opremu kao što je nosač tereta, blatobrani i slično da bi se uštedijela težina bicikla. To čini bicikl mnogo jednostavnijim. Za prometno-sigurno upravljanje biciklom u svakodnevnom životu možete opremu naknadno ugraditi. Link za CROSS BICIKLE.

Sklopivi (folding) – bicikli pogodni za one koji žele prenosivi bicikl koji ima mogućnost preklapanja, te da stane u prtljažnik auta, kamp-kućicu, brod ili stan. Veličina kotača je 20” te se njime može voziti po gradu ili terenu. Link za SKLOPIVE BICIKLE.

Koje značajke su potrebne u izboru električnog bicikla?

Motor i njegova izvedba – prema europskom zakonodavstvu električni bicikli za cestovnu upotrebu mogu imati motor s maksimalnom snagom do 250W, ali na tržištu se nude i bicikli jačeg motora koji su zakonom zabranjeni. Prilikom vožnje motor vam pomaže ovisno kako ga namjestite, bilo na najslabije, tokom lagane vožnje gradom ili najjače, koje je najbolje za vožnju uzbrdo i o tome vam naravno ovisi trajanje baterije. Motor se prema želji može postaviti na prednji, stražnji kraj ili u sredinu.

Kapacitet Baterije – Apache bicikli su opremljeni baterijama poput električnih automobila tj. liti-ionska baterija (Li-Ion) snage 36V/6,6Ah do 36V/16Ah. Karakteriziraju ih manje težine, vrlo visok kapacitet ali naravno i više cijene. Međutim zbog dužeg trajanja Li-Ion baterija je znatno bolja od NiMH (Nickel Metal Hybride) baterije. Baterija se puni preko punjača te ovisno o modelu bicikla može se puniti pedaliranjem ili kočenjem. U idealnom vremenu bez vjetra, uz najniži režim pomoći motora i vozača težine 70Kg) stvarna potrošnja električnog bicikla tada iznosi između 4-8 Wh po kilometru.

Stvarni Domet – domet električnih bicikla je specifičan i ovisi o brojnim čimbenicima. Najvažniji faktori su kapacitet baterije i količina rada koju je baterija sposobna obaviti tj. W(rad) (h) = napon (V) x kapacitet (Ah). Ostali faktori koji utječu na trajanje baterije su profil rute, stil vožnje, razina snage koju motor koristi, težina vozača i tereta te vremeski uvjeti i inflacija gume. Najoptimalnije trajanje baterije je na srednjem modu pomaganja.

Kontrola i oprema – Elektro Apache imaju dvije opcije kontrole. Korištenjem LED Panela sa uključenim sustavom određujete koliko će vam motor pomagati, te možete provjeriti trenutno stanje baterije, pokrenuti start pomoć/hodanje ili uključiti svjetla. Paneli također djeluju kao normalna biciklistička računala koja pokazuju trenutnu brzinu, prijeđeni put i temperaturu. Uz razne modele može se uzeti i razna oprema, naravno prema vašem izboru (npr. ovjes vilice, rasvjetu, blatobrane, itd.)

Servis i rezervni dijelovi ?

Prije kupnje električnog bicikla uvijek provjeravajte uvjete servisne službe i dostupnost rezervnih dijelova. Istovremeno provjerite detalje proizvođača električnog bicikla (referenca na Internetu, web stranici, itd.) i razmislite da li je pouzdan dobavljač s poviješću ili tvrtka koja se bavi električnim biciklima samo kratko i površno. Na prvi pogled povoljna kupnja prije ili kasnije ispada skupa zato što niste u mogućnosti nabavljati potrebne rezervne dijelove i bicikl se više ne može koristiti.
Svakodnevno imamo pozive i upite za razne dijelove kao što su motori, kontrolne jedinice, kablovi, displeji….. Proizvođač bez iskustva i servisnih usluga neće vam moći pomoći u slučaju problema, a vi ćete izgubiti novac. Proizvođač Apache bicikla je BP Lumen u Češkoj i proizvode električne bicikle od 2001 godine. Aktualno se proizvede 55 različitih varijanta električnih bicikala. Naša firma je zastupnik za Apache bicikle u Hrvatskoj i Sloveniji. Link za REZERVNE DIJELOVE.