Sustav javnih električnih bicikala – RiCikleta, kojim je građanima omogućeno iznajmljivanje 28 e-bicikala marke Apache Matta smještenih na četiri terminala u gradu, predstavljen je u četvrtak na Jadranskom trgu u Rijeci.

RiCikleta je “pametna” električna bicikla Apache Matta s GPS praćenjem. Najam se obavlja skeniranjem QR koda, odnosno plaćanjem najma putem QRPay koda.

Prvi su e-bicikle iz tog sustava provezli riječki biciklist Vladimir Miholjević i zamjenik gradonačelnika Marko Filipović. Cijena najma bicikla je 10 kuna po satu, a maksimalno vrijeme korištenja je 3 sata. Bicikle će moći koristiti punoljetne osobe, a najam je zatvoren tek kada je bicikl ispravno vraćen na postolje. Ukupna vrijednost projekta je 1,3 milijuna kuna, od kojih je najveći dio osiguran iz riječkog gradskog proračuna, a 195.280 kuna je osiguralo Ministarstva turizma.

Uz terminal na Jadranskom trgu, građanima će električni bicikli Apache Matta biti dostupni na terminalima ispred Dvorane mladosti na Trsatu, na Pješačkom mostu preko Rječine i na krovu garaže na Bazenima Kantrida. Kako je rečeno, riječ je o uvođenju trenda mikro i ‘pametne’ mobilnosti u gradskom prometu, kojim se daje konkretan doprinos razvoju alternativnih oblika održive mobilnosti.

Apache cross MATTA TOUR MX-I 28″