Informacije:+385 91 263 0267

Sufinanciranje nabave električnih bicikala

Poticanje energetske učinkovitosti u prometu

Ebike će Vam olakšati postupak kupnje električnog bicikla, skutera, romobila ili trokolice kroz program subvencije nabave električnih bicikala koje se vrše preko “Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost”.

Kupnja električnih skutera na struju poticat će se do 20 tisuća kuna, dok će za električne bicikle biti dostupno do 5 tisuća kuna Fondovih poticaja.

Procedura subvencioniranja je, kako je objasnio direktor Fonda Dubravko Ponoš jednostavna – Fondu treba elektronički dostaviti ispunjeni i vlastoručno potpisati prijavni obrazac koji će se od srijede (24.travnja 2018.) od 10 sati moći preuzeti na web stanici Fonda, presliku osobne iskaznice, tehničke karakteristike vozila iz ponude i samu ponudu dobivenu u prodajnom salonu. Zahtjevi će se razmatrati kronološki, prema datumu i vremenu zaprimanja zahtjeva. Sufinanciraju se samo nova motorna vozila koja u trenutku unosa, uvoza ili prodaje u Republici Hrvatskoj ili ranije, nisu bila registrirana, a u slučaju električnog bicikla da nije ranije bilo korišteno.

Postupak za dobivanje pravovaljane ponude:

 1. Izaberite bicikl koji želite
 2. Dodajte ga u košaricu
 3. U gornjem desnom kutu nalazi se košarica s Vašim odabranim biciklom stavite miš na nju i kliknite “Checkout”
 4. Ispunite Vaše podatke (Ime, Prezime, OIB, Adresu…)
 5. Odaberite način plaćanja: Ponuda za sufinanciranje preko Fonda
 6. Odaberite: Pročitao sam i prihvaćam uvjete poslovanja *
 7. Kliknite Naručite

Na Vašu mail adresu će u najkraćem mogućem roku stići naša ponuda za odabrani električni bicikl.

*Napomena: Zbog iznimno velike potražnje za električnim biciklima i skuterima određeni broj narudžbi može kasniti s isporukom.

 

Sufinanciranje nabave energetski učinkovitijih vozila

Jedna od ključnih mjera poticanja energetske učinkovitosti u prometu je poticanje korištenja hibridnih i električnih vozila. Prema podacima Energetskog instituta Hrvoje Požar, emisije CO2 u ukupnom domaćem prometu iznose oko 5,6 milijuna tona, od čega na cestovni promet otpada gotovo 3 milijuna tona. U Hrvatskoj  je danas registrirano više od 2 milijuna cestovnih vozila, od čega je gotovo 1,5 milijuna osobnih automobila. Prosječna starost osobnih vozila je više od 12 godina te prosječno osobno vozilo u RH godišnje emitira oko 3 tone CO2.  Za ilustraciju, hibridno vozilo godišnje emitira 1 tonu CO2, dok električna vozila uopće nemaju emisija niti zagađuju okoliš bukom.

S ciljem poticanja čistijeg transporta u Hrvatskoj i smanjenja onečišćenja zraka, 2014. godine je pokrenut projekt Vozimo ekonomično, kroz koji se građanima i tvrkama dodjeljuju bespovratna sredstva za kupnju energetski učinkovitijih vozila. Od 2014. do 2017. godine je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 50 milijuna kuna sufinancirao nabavu 1425 električnih, hibridnih te plug in hibridnih vozila. Prema podacima Centra za vozila Hrvatske, evidentan je porast električnih i hibridnih vozila u posljednjih nekoliko godina. U Hrvatskoj je 2012. godine bilo svega 13 električnih automobila, 2014. godine ih je evidentirano 74, a 2017. čak 277.

Zašto električna vozila?

 • nemaju emisije štetnih plinova u atmosferu, odnosno njihovim korištenjem smanjuje se štetan utjecaj na okoliš,
 • njihovim korištenjem se smanjuje potrošnja fosilnih goriva (neobnovljivih izvora energije),
 • podrazumijevaju smanjenje troškova održavanja te veću sigurnost u prometu,
 • manje je porezno opterećenje,
 • smanjuje se zagađenost okoliša bukom (procjenjuje se da gotovo 20 % stanovnika EU pati od buke čije se razine smatraju neprihvatljivima,)
 • doprinose društveno odgovornom poslovanju odnosno održivom razvoju.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je 25.4.2018. godine objavio novi Javni poziv za sufinanciranje, u sklopu kojeg je osigurano 12 milijuna kuna bespovratnih sredstava za građane. Sufinanciranje je moguće dobiti za kupnju najviše jednog vozila, a iznos poticaja ovisi o vrsti vozila. Iznos ne može prijeći 40% iznosa investicije, a poticaje je moguće dobiti za kupnju sljedećih kategorija vozila:

 • električni bicikl – do 5.000,00 kuna
 • električno vozilo L1-L7 kategorije – do 20.000,00 kuna
 • vozilo M1 kategorije s hibridnim „plug-in“ pogonom – do 40.000,00 kuna
 • vozilo M1 kategorije s električnim pogonom – do 80.000,00 kuna

Zahtjev za sufinanciranje i ostala OBVEZNA dokumentacija dostavlja se od 25.4. 2018. e-poštom na vozila.gradjani@fzoeu.hrPoziv je otvoren do kraja godine odnosno do iskorištenja sredstava.

Za prijavu na sufinanciranje je potrebno:

 1. Ispuniti Prijavni obrazac s Internet stranice Fonda (www.fzoeu.hr),
 2. Na e-mail adresu Fonda vozila.gradjani@fzoeu.hr poslati potpisan i skeniran primjerak prijavnog obrasca, ali i nepotpisani obrazac u Excel .xlsx datoteci
 3. Priložiti scan obje strane osobne iskaznice
 4. Priložiti ponudu za kupnju vozila izdanu od strane prodavatelja, zajedno s tehničkim karakteristikama vozila koje je predmet ponude. Mora biti jasno vidljiva kategorija (prema točki I. ovog Poziva), proizvođač, model, vrsta pogona (električni / „plug-in“ hibridni), snaga vozila (kW) te emisija CO2 (g/km, gdje je primjenjivo), a te informacije osim u ponudi mogu biti izražene i katalogom, certifikatom itd.

Zahtjevi će se obrađivati prema redoslijedu zaprimanja te prijavitelji mogu očekivati dostavu Odluke o sufinanciranju zajedno s ugovorom u roku 45 dana od dana zaprimanja zahtjeva. Korisnik ima rok od 6 mjeseci od datuma zaprimanja odluke i ugovora za realizaciju kupnje vozila te je vozilo dužan zadržati u vlasništvu ili korištenju najmanje godinu dana od datuma registracije odnosno izdavanja računa – ako je riječ o električnom biciklu.

Svi detalji postupka sufinanciranja nalaze se u tekstu Javnog poziva objavljenom na našim stranicama: http://fzoeu.hr/hr/nacionalni_javni_pozivi_i_natjecaji/, zajedno s pripadajućim obrascima.

Povratak na vrh

Vaša košarica