Grad Pazin pokrenuo je projekt pod nazivom „Pazin bike“ koji se je financirao kroz Ministarstvo turizma i Turistička zajednica središnje Istre, Pazin.
Sam cilj koji se je pred nas postavio bilo je isporuka novog sustava za iznajmljivanje i popravak električnih bicikli koji je Grad Pazin postavio u samom centru grada Pazina, uz potporu Ministarstva turizma i Turističke zajednice središnje Istre. Sustav je 02.08.2019. uveden u rad za korištenje krajnjim korisnicima – građanima i posjetiteljima Pazina.

Sam sustav uključuje energetski neovisni sustav javnog iznajmljivanja električnih bicikli korisnicima (e-bike share) sa dodatkom usluge male servisne stanice za bicikle (bike point) i informativne stanice za sve cikloturiste i druge posjetitelje. Novi sustav koji predstavlja dodatnu turističku ponudu u gradu Pazinu ali istovremeno promiče zelene tehnologije jak su adut za boljoj i razvijenoj ponudi.

Razvoj Istre kao destinacije za biciklistički te općeniti aktivni (outdoor) turizam jasan je prioritet razvoja u trenutnom i budućem razdoblju. Aktivni turizam jedan je od glavnih turističkih proizvoda područja Središnje Istre te je krajolik i teren unutrašnjosti optimalan za razvijanje cikloturizma i popratnih sadržaja.

Zašto eBike kao idealno rješenje za rent a bike sustav?

Električni bicikli marke Apache Yamka koji su isporučeni kroz ovaj projekt idealno su rješenje za građane i turiste zbog svoje izdržljivosti i samog koncepta najma bicikla u određenom periodu. Detaljnom analizom i obradom podataka iz prijašnjih projekata jasno se pokazalo da uporaba bicikla kroz sustav rent a bike za veliku većinu građana i turista predstavlja potrebu za najmom vozila koje će ih odvesti prosječno 5-30 km na dan. Kako bih omogućili što lakši i brži prelazak ovih relacija iznimno izdržljive baterije koje su posebno odabrane za ovaj tip projekta omogućiti će svim korisnicima nesmetanu vožnju bez brige da će ostati vez potrebne struje koju ista baterija isporučuje.

Posebnom analizom ugrađeni motor koji se brine za mirnu i sigurnu vožnju svojim kapacitetom tj. snagom koju isporučuje na podlogu preko kotača iznimno je izdržljiv za sve terene koje se pred njega postave i u kombinaciji sa isporučenim baterijom jamac su brojnih prijeđenih kilometara.